Vsak vaš primer je svoja zgodba. Vsaka zgodba ima svoje (anti)junake.

Po naših izkušnjah sta antijunaka praviloma dva – neznanje in obup.

V vaših zgodbah se trudimo biti junaki mi!

Nekaj najbolj zanimivih zgodb, z dovoljenjem uporabnikov naših storitev in drugih, v nadaljevanju objavljamo. Zaradi osebnih okoliščin primerov so pri nekaterih prava imena zamenjana z izmišljenimi.

Več o zgodbi Zavoda UP lahko najdete na zavihku “o zavodu”.

Mnenja naših poslovnih partnerjev pa najdete na zavihku “reference”.

 

Mnenje lokalne skupnosti o našem delovanju:

Pomoč občanom in pregled ravnanja javne uprave

“Zavod UP v lokalnem okolju v splošno korist deluje že pet let, od tega skoraj tri leta s pisarno v središču Radovljice. Sodelavci zavoda redno sprejemajo uporabnike v okviru programa Brezplačnega upravnega svetovanja, namenjenega radovljiškim občankam in občanom. Število ur v programu so v letošnjem letu celo povečali in vsem, ki se na njih obrnejo, brez omejitev omogočajo pomoč ali nasvet v upravnih zadevah. S tem zagotavljajo tudi neodvisen pregled ravnanja javnih institucij.”

Občina Radovljica

 

 

Deli z ostalimi:
Facebooktwitterlinkedin

 

Uporabnice in uporabniki

 

Fotografirala Zala Novak, Kranj, julij 2017

 

Brezskrbno po poti invalidske upokojitve

“Imela sem velike zdravstvene težave skozi vse življenje, kar me nikoli ni ustavilo, da ne bi živela čim bolj polno. Tako sem opravljala tudi različna dela, nazadnje pa opravljala težaško delo v kuhinji enega izmed zdravstvenih zavodov. Zdravnik mi je ob mojih težavah redno predpisoval bolniški staž, po mesecu dni pa nazaj na delovno mesto, do naslednjič. Ko se je to zgodilo petkrat, me je začelo skrbeti, saj nisem več videla izhoda. Glede na starost bi morala delati še več let, brez dohodka pa tudi ne zmoremo. Od sosedov sem slišala za uspeh v njihovi zadevi, ko jim je pomagal Zavod UP. Tako sem se obrnila na njih in prijazno so mi pomagali, najprej pri pritožbi na zdravstveno komisijo, kjer so me končno pregledali in tako izdali odločbo, da sem opravljala delo za polovični delovni čas. Ko moje zdravje tudi tega ni več dopuščalo, pa so mi pomagali pri izpeljavi postopka za invalidsko upokojitev. Danes sem po zaslugi Zavoda UP mirna, saj v primeru nejasnosti pri postopkih točno vem kam se obrniti.”

Katja, upokojenka iz Begunj na Gorenjskem

 

Povrnili so mu človeško dostojanstvo

“Pri Zavodu UP sem se že trikrat oglasila v okviru njihovih brezplačnih svetovanj za občane. Prijazno in strokovno so mi svetovali, kateri organi so pristojni za zadevo, kakšne so moje pravice in dolžnosti, tako da smo vedno rešili problem, najsi je bilo to samo drugo mnenje glede odločbe o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ali pa opozorilo organom glede nezakonitosti v postopku. Najbolj pa sem jim hvaležna za pomoč v primeru mojega sina, ko so mu s pritožbo povrnili prej poteptano človeško dostojanstvo s strani uradne osebe. Zelo dobro je, da imamo občani možnost koristiti brezplačno svetovanje glede dela naših organov s strani neodvisne institucije.”

Ivanka, upokojenka z Brezij

 

Namesto razlastitve prejeli pošteno odškodnino

“Z ženo sva želela le urediti zadevo, ki se je vlekla še iz časov prejšnje države. Ko se je pred nekaj deset leti leti širila državna cesta skozi vas, se je razširila tudi na pas naše zemlje. Zadeva se je, tudi zaradi deljenega lastništva parcele in verjetno spremembe države v vmesnem času, vlekla leta. Tako smo že prejeli poziv pred razlastitvijo, kar nas je precej zabolelo, še posebej ker smo že konec osemdesetih podali izjavo, da ta pas “šenkamo”, le naj organi uredijo sami vso “papirologijo” v zvezi s tem. Porabili smo že več deset ur časa z obiski na različnih organih, telefonih in podobno. Na srečo smo preko znanca izvedeli za Zavod UP in jih poklicali. Prišli so na dom, nam prijazno in jasno svetovali ter pomagali pri ureditvi vse dokumentacije in komunikaciji z državnimi in občinskimi organi. Na koncu smo, prijetno presenečeni, prejeli celo pošteno odškodnino! Zavodu UP in ekipi smo zelo hvaležni in veseli smo, da vemo kam se z družino obrniti ob tovrstnih težavah.”

Oto, upokojenec iz Begunj na Gorenjskem

 

Prišli na dom in mi vrnili pokojnino

“Pred leti sem se znašla med tistimi nesrečniki, katerim so nezakonito vzeli del že tako ne visoke pokojnine. Na pokopališču smo z znankami klepetale o tem in onem, na tapeto je prišlo tudi nižanje pokojnin, na kar nas je pokojninski zavod obvestil v enem trenutku, kot je kazalo nepovratno, po predpisih. Kot je povedala znanka, pa to baje ni bilo pravilno, češ da so ji to povedali na enem predavanju. Tako sem slišala za Zavod UP, poklicala sem jih in prijazno so prišli celo na dom, saj sama, brez avta in pri svojih letih, že težko zapuščam bližnjo okolico hiše. Ob dišeči kavi so me pozorno poslušali in pregledali papirje, vse kar sem jim pripravila na mizi. Predlagali so mi, da se pritožim, saj gre za nezakonit način in bom sigurno dosegla vračilo odvzetega. Njihova pritožba je bila učinkovita, pokojnina je zopet kot je bila zaslužena.”

Emilija, upokojenka iz Kranja

 

Produciral Domen Dolenc, Kranj, julij 2017

 

Človeška podpora v težkih trenutkih

“Sem mama samohranilka. Oče otroka je oba zapustil že kmalu po rojstvu, tako otroka vzgajam sama, z vsemi lepotami in težavami tega. Precej zadnjih so predstavljale (pravne?) ovire, ker bi pri vpisu v vrtec in podobnimi vsakodnevnimi zadevami v zvezi z otroci morala biti podpisana oba starša, čeprav je lokalni CSD bil zelo dobro seznanjen z dejstvom, da očeta fizično in mentalno ni v tej sliki. Preko prijateljice, ki redno bere njihovo Bazo znanja, sem prišla v stik z Zavodom UP, kjer so me najprej sploh poslušali. Na podlagi pogovora so mi pregledno predstavili moje (pravne) možnosti v tej situaciji, tako so omenili tudi možnost sprožitve postopka odvzema roditeljske pravice očetu pred sodiščem, česar mi CSD nikoli ni ne omenil, ne predlagal. Ne tako preprost postopek sem izpeljala praktično sama na podlagi njihovih nasvetov in pomoči. Danes tako odpade mnogo izgubljenih ur reševanja administrativnih bremen iz tega naslova in ostane mi več časa, ki ga lahko posvetim družini. Zavodu UP za njihovo pomoč, strokovno in človeško!, najlepša hvala iz dveh src.”

Mojca, mama samohranilka iz Ljubljane

 

Hči je končno lahko obiskala jahalni tečaj, ki si ga je želela že leta

“Pred leti sva se s partnerjem sporazumno razšla in v okviru tega tudi sklenila dogovor o plačevanju preživnine za mladoletno hčer. Čez nekaj časa so plačila prenehala biti redna, nakar so usahnila, saj si je bivši ustvaril novo življenje. Za Zavod UP mi je povedala socialna delavka, tako sem se obrnila na njih v sklopu njihovega brezplačnega svetovanja v zvezi z izterjavo preživnine za otroka. Zelo prijetno presenečena sem bila nad profesionalnostjo storitve, čeprav je bil obisk zame brezplačen kot občanke Radovljice. Hvala Zavodu UP za vso pomoč, še posebej za njihovo potrpežljivost in prijaznost, seveda tudi za prav(n)i nasvet, kako zadevo urediti s čim manj težav in čim več uspeha, kar nama je navsezadnje tudi uspelo.”

Katja, mama samohranilka iz Radovljice

 

Zasebnost dandanes ni več samoumevna

“Hvala za vaše brezplačno pravno svetovanje s področja ureditve varovanja osebnih podatkov ter zasebnosti na Facebooku in drugje na internetu, zasebno in poslovno. Strokovno in s posluhom za stranko. Zelo sem hvaležna za čas, ki ste si ga vzeli zame in mi svetovali. Cenim vaš trud in znanje ter se vam zahvaljujem za svetovanje.”

Tina, zaposlena in mama iz Begunj na Gorenjskem

 

Pridni kot čebelice

“Doma smo postavljali manjši čebelnjak in nismo vedeli, kako je z dovoljenji, kam pogledati, koga vprašati… Pri iskanju odgovorov sem porabil več ur za telefoniranje, obisk različnih organov in podobno, a jasnega nikjer. Na spletu sem našel spletno stran Zavoda UP in se obrnil na njih kar preko elektronske pošte. Hitro, prijazno in jasno so nam pomagali z vsemi informacijami glede postavitve in potrebnih dovoljenj. Nikoli več me neznanje ne bo ustavljalo pri delu s čebelami, saj točno vem, kam se obrniti s takimi problemi!”

Roman, čebelar iz Vidma pri Ptuju

 

Produciral Domen Dolenc, Kranj, julij 2017

 

Vključili so se v postopek in od tedaj težav nimam več

“Imel sem večletne težave z lokalnim javnim podjetjem, saj so mi zaradi neurejenih evidenc in svojeglavega izvrševanja predpisov povzročali periodične težave in stroške v nekaj stotakih najmanj, da časa in živcev ne omenjam. Na neki točki so mi poslali obvestilo, da mi bodo odklopili vodo. Znanec iz Begunj mi je omenil lokalno nevladno organizacijo, ki se ukvarja s takimi zadevami. Poklical sem na Zavod UP, ekipa je prišla k meni na dom, pregledali so dokumentacijo in odkrili, da so te težave povsem odveč, vodo naj bi želeli odklopiti celo nezakonito. Prevzeli so moj primer in hitro dosegli, da do tega seveda ni prišlo. Še več, vključili so se v postopek v mojem imenu in od tedaj težav nimam več.”

Gregor, lastnik hiše iz Kranja

 

Enakopravnost pred zakonom za vse

“Oče je tujec, pokoj preživlja v Sloveniji, kjer je nekaj časa v prejšnji državi tudi opravljal svoj poklic. Pogosto je imel zaradi svojega slabega znanja jezika in nepoznavanja postopkov pri urejanju dovoljenj različne težave, ki so po moji oceni bile pogojene z njegovim priimkom in nastopom. Na spletu sem brala članke na to temo in našla Bazo znanja Zavoda UP. Oglasila sem se v njihovi pisarni, kjer me je pričakala super ekipa in mi svetovala kako oblikovati vlogo, da bo obravnavana brez predsodkov ter učinkovita. S pomočjo Zavoda UP je tako oče pridobil vsaj občutek enakopravnosti, postopki pa so se res odvili precej bolj gladko.”

Meta, hčerka iz Ljubljane

 

Opravljeno strokovno, hitro ter kvalitetno

“Imela sem priložnost spoznati Zavod UP, ki mi je pomagal, da sem pridobila določene podatke, v primeru rejništva in moje samostojne poti. Njihova zavzetost in pripravljenost priskočit na pomoč ter hitra reakcija sta me popolnoma presenetila, saj sem sama porabila ure časa za pridobitev pravih informacij. Navajena sem namreč, da si vsak vzame čas. Fascinirala me je njihova razgledanost ter človečnost, pripravljenost pomagati in čim prej rešiti primer. In ker so mi prvič priskočili na pomoč s svetovanjem, sem se tudi sedaj obrnila na njih, da mi pomagajo odpreti zasebni zavod. Vem namreč, da bo opravljeno strokovno, hitro ter kvalitetno. Zakaj bi pestovala obup, če imam tukaj Zavod UP in njihov kvaliteten kader. Priporočam jih tudi vsem svojim znancem ter strankam, torej tudi vam, ki se še odločate.”

Mojca, rejnica iz Miklavža na Dravskem polju

 

Hitri odgovori na pravna vprašanja

“V Društvu prostovoljcev Ejga – za lepše Jesenice smo se na Zavod UP lahko vedno zanesli, da nam bodo s hitrimi odgovori na pravna vprašanja in s profesionalnim sodelovanjem pomagali prihraniti – slabo voljo, čas in denar. Imamo le pozitivne izkušnje, iz prve roke pa lahko tudi potrdimo, da njihovi izdelki zdržijo tudi tam kjer šteje, na sodišču.”

Andraž Kos, predsednik društva z Jesenic

 

Produciral Domen Dolenc, Kranj, julij 2017

 

Super za nas pravne laike

“V Zavodu UP so mi že nekajkrat pomagali s pravnim svetovanjem ob različnih priložnostih, ko sem imela težave s CSD ali fakulteto in še vsakokrat so se moje situacije razrešile. Večkrat nudijo svetovalne pogovore glede pasti zaposlovanja, kar je super za nas pravne laike.”

Branka, študentka iz Ljubljane

Pripravili potrebno dokumentacijo “na ključ”

“Pri ustanavljanju zasebnega zavoda Atopika sem se po nasvetu dobre prijateljice obrnila na Zavod UP. Ekipa zavoda mi je tekom sodelovanja ves čas prijazno svetovala, ažurno odgovarjala na vsa moja vprašanja, pripravila potrebno dokumentacijo “na ključ” in še danes z zanimanjem spremlja delovanje novega zavoda. Ugodno in strokovno. Priporočam!”
Tina Mesarič, direktorica, Zavod Atopika Maribor
 

Res vse na enem mestu

“Pred kratkim sem odpiral s.p. in ob tem imel kar nekaj vprašanj glede dejavnosti, davkov, varnega dela in podobno. Z vprašanji sem več dni romal od enega do drugega okenca, a nikjer nisem dobil jasnih odgovorov. Na srečo sem slišal za Zavod UP in njihov program brezplačnega upravnega svetovanja za občane naše občine ter se dogovoril za termin. Sprejeli so me v njihovi pisarni v centru Radovljice in mi jasno predstavili splošen okvir poslovanja, dodatno par specifik z mojega vsebinskega področja ter našteli moje obveznosti pri poslovanju. Seveda so znali tudi odgovoriti na vse moje dileme, tako da sem z njihovo pomočjo kmalu prišel do odločitve in danes že uspešno poslujem. Zahvaljujem se Zavodu UP za strokovno svetovanje na poljuden način, predvsem ker dobiš odgovore res vse na enem mestu!”

Lovro iz Radovljice, samostojni podjetnik
 

Upam, da bo program Brezplačnega upravnega svetovanja lokalno in širše še bolj  zaživel

“Sredi informativnega povpraševanja v zvezi s turističnimi kmetijami smo bili nemalokrat v zadregi. Povpraševali smo pri pristojnih organih kakšna dovoljenja in podobno potrebujemo, a smo bolj ali manj hodili od okenca do okenca brez jasnih odgovorov. Tu je treba navesti prijazno izjemo: na Občini Radovljica, na oddelku za okolje in prostor so bili več kot korektni in so nam tudi pomagali v okviru svojih pristojnosti. Na spletnih straneh občine smo opazili obvestilo, da Zavod UP v okviru njihovega programa brezplačnega upravnega svetovanja za radovljiške občane ponuja nekaj terminov za svetovanja. Sprejel me je izredno prijazni direktor, strokovno podkovan in uspešen na svojem področju, poslušal mojo težavo in obljubil, da bodo podali konkretno informacijo v parih dneh, kar se je res zgodilo. Tako smo veliko lažje šli skozi projekt in danes je vse to že urejeno. Zavod UP priporočam vsem, ki imajo kak “nerešljiv” problem v stiku z nemogočo birokracijo, ki se je prikradla v vse pore “oblastnih” institucij. Z njimi imam dobro izkušnjo, zato upam da bo ta program lokalno in širše še bolj zaživel.”
J. Poličar z Brezij

Sodelovanje z Zavodom UP izjemno dragoceno

“Ob mnogih upravno-procesnih dilemah, ki se pojavljajo pri vodenju upravnih postopkov, se je sodelovanje z Zavodom UP izkazalo za izjemno dragoceno. Njihovi odgovori na zastavljena vprašanja so ažurni, strokovno dobro obrazloženi, predvsem pa vedno konkretizirani in jasni. Njihovo delovanje odlikuje tudi izjemno visok nivo profesionalizacije ter ne nazadnje dostopnost sodelovanja. Veselimo se nadaljnjega skupnega sodelovanja. 

uradnik iz Ljubljane

 

Produciral Domen Dolenc, Kranj, julij 2017

 

Deli z ostalimi:
Facebooktwitterlinkedin
x

Udeleženke in udeleženci izobraževanj

 

Fotografiral Zavod UP, LU Radovljica, marec 2014

 

Brezplačno, a ne zastonj

“Najbolj zanimivo pri predavanju mi je bil pristop, zanimivo predstavljena tema, veliko konkretnih primerov iz prakse ter odgovori na konkretna vprašanja iz publike. Z veseljem se bom udeležila še kakega izobraževanja s strani Zavoda UP, še posebej ker pogosto poskrbijo, da so ta brezplačna za poslušalce.”

anonimni komentar udeleženke predavanja v sklopu izobraževanj Pravo za vsak dan 

 

 

Fotografiral Domen Dolenc, Kovačnica, maj 2016

 

Vse o društvih in zavodih

“Predavatelj iz Zavoda UP je jasno in enostavno razložil vse nevladnih organizacijah, predvsem o društvih in zavodih. Razlaga je bila ažurna ter zanimiva, izredno uporabne informacije in pripravljenost do podajanja odgovorov na konkretna vprašanja izmed poslušalcev. Želeli bi si več tovrstnih dogodkov.”

anonimni komentar udeleženca predavanja v sklopu izobraževanj Pravo za vsak dan

 

Fotografiral Zavod UP, LU Tržič, november 2014

 

Zanimivo, razumljivo in konkretno

“Predavatelja sta odlično opravila svoj del, saj sta uspela jasno in pregledno predstaviti sicer zapletene teme, ki pa se nas vseh dotikajo. Kot upokojenka bi rada primerno poskrbela za svoje premoženje po smrti, danes sem izvedela veliko koristnih informacij v tej luči. Posebej mi je bil pa všeč zadnji, praktični del, kjer je predavatelj predstavil kako podamo pritožbo in na kaj pri tem biti pozoren. Hvala Zavodu UP za izredno zanimivo in praktično predavanje!”

anonimni komentar udeleženke predavanja v sklopu izobraževanj Pravo za vsak dan

 

Fotografirala Zala Novak, Kovačnica, junij 2017

 

Pri mizi sem se ustavila za osnovne informacija, izvedela precej več

“Na Info dan v Kovačnico sem prišla z namenom, da na enem mestu najdem različne informacije glede odpiranja podjetja oziroma primerne organizacije. Pri mizi Zavoda UP sem se ustavila, da bi prejela nekaj osnovnih informacij o potrebah delodajalca na področju varnega in zdravega dela, na srečo pa izvedela še precej več, predvsem glede na našo dejavnost možno organiziranje v obliki zasebnega zavoda. Zahvaljujem se Zavodu UP za koristne nasvete in jim želim vse najboljše ob obletnici!”

anonimni komentar svetovanke v sklopu 4. Info dneva v Kovačnici

 

Deli z ostalimi:
Facebooktwitterlinkedin

 

 

Prostovoljke in prostovoljci

 

Ker smo tu za ljudi ter ker počasi in vztrajno spreminjamo svet

“Sodelujem z Zavodom UP, ker smo tu za ljudi, ker izhajamo iz konteksta, da je vse mogoče in, ker počasi in vztrajno spreminjamo svet. Za nas “ne” ni odgovor in ovira ni prepreka,  temveč je izziv. Posameznik pa je človeško bitje, k reševanju njihovih zadev pa pristopamo srčno in na najvišjem nivoju strokovnosti. Strast do dela in povezanost z ljudmi je tisto, kar nas dela edinstvene.”

Vanja Škofic, prostovoljka

Zapolnjujemo upravno vrzel med državljani in upravnimi organi

“Z Zavodom UP sodelujem, ker enostavno, strokovno in učinkovito zapolnjujemo upravno vrzel med državljani in upravnimi organi. Bodisi CSD, sodišče, bodisi davčna in druga uprava ali upravna enota. Ker smo vsi državljani vsak dan povezani z upravnimi organi, npr. imamo otroka vpisanega v vrtec/šolo ali pa imamo enostavno podjetje, kateri mora vsak mesec plačevati prispevke ali davke; nam Zavod UP hitro in preprosto nudi vse ključne (u)pravne informacije na enem mestu. Zavod UP je ne le komunikacijski most med upravnimi organi in ljudmi, ampak nas poleg opolnomočenja s pravimi informacijami spravi iz vsakega upravnega obupa!”

Urša Jeretina, prostovoljka

 

Produciral Domen Dolenc, Kranj, julij 2017

 

Omogočajo, da nabiram izkušnje in skupaj delujemo v dobro vseh

“Sodelujem z Zavodom UP, ker mi na eni strani omogoča, da nabiram izkušnje in delujem na področju iz katerega sem se izobraževala ter na drugi strani skupaj delujemo v dobro vseh državljanov Republike Slovenije. Zavod UP združuje dobre ljudi z dobro zastavljeno vizijo, ki nam lahko vsem skupaj omogoči enostavnejši jutri – na področju upravnih postopkov seveda.”

Marjetka Žibert, prostovoljka

Država bi morala biti servis državljanov

“Država bi morala biti servis državljanov, a je, kot vemo, pogosto ravno nasprotno. Zato je Zavod UP tisti srček, tista duša, ki pomaga ljudem, ko se ne znajdejo več, ko jih aparat uklešči, ko tavajo po sistemu, ki jih pošilja “od Poncija do Pilata”… Zato je Zavod UP prava ideja in sem vesel, da sem lahko del te pozitivne zgodbe!”
 
Aleš Cerar, prostovoljec

Pridobim dodatne izkušnje in tako lahko pomagamo tisti, ki si sami ne morejo

“Z Zavodom UP sodelujem, ker mi to omogoča, da pridobim dodatne izkušnje na področju upravne in pravne tematike in tako lahko pomagamo tistim, ki si sami ne morejo pomagati pri (u)pravnih dilemah. Zavod UP me je prepričal, ker delujemo za boljši jutri vseh državljanov Republike Slovenije!”

Sabina Homjak, prostovoljka

 

 

 

 

Deli z ostalimi:
Facebooktwitterlinkedin